Beschrijving van bruggenhoofd Gent.
Het lot van Bruggenhoofd Gent na 3 dagen van strijd.
De Bunkertjes werden allen gebouwd tussen 1934 en 1935. Slechts deze in de buurt van Kwatrecht en Gijzenzele kenden effectief 3 dagen van strijd. Ondanks dat de bunkertjes zelf maar gewillig drie dagen hun functie konden uitvoeren waarvoor ze gebouwd werden, werd hergebruikt door geallieerde troepen door de Duitse bezetter toch gevreesd.
Een overzicht van de nog bestaande bunkers op Bruggenhoofd Gent met het grootste risico op verdwijnen in de toekomst.
Zoals al meermaals gezegd, weet dat een bunkerlinie als Bruggenhoofd Gent zijn waarde in hoofdzaak bestaat uit deze linie te bekijken als een geheel en niet uit het bewaren van individuele bunkertjes. Elke bunker die dan ook heden ten dage van deze linie verdwijnt, maakt het geheel alleen maar onvollediger en moeilijker om het geheel historisch te kunnen snappen.
De vraag op bescherming is daarom ook zeker niet voor alle bunkers even dringend. Het zijn niet de bunkers midden of op randen van bossen of velden maar deze in de directe nabijheid van bestaande bewoning, in verkaveling, langs spoorlijnen, wegen of waterlopen die wel altijd als eerste ten prooi zullen vallen aan toekomstige slopingen. Ik hoop dat dat diensten als Dienst Erfgoed de moeite zullen doen onderstaande reeks van bunkers in eerste instantie met spoed te beschermen zodat deze meest bedreigde gevalletjes in elk geval geregistreerd, en nog beter, beschermd zouden worden.
Op die manier gaan we misschien in het geniep gesloopte gevalletjes zoals recent opnieuw het bunkertje E3 te Eke kunnen tegengaan voor het te laat is. In dat geval bereikte de sloop mij pas nadat hij reeds een jaar is gesloopt. Bij deze dan ook zeker de oproep als u weet heeft van dreigende slopingen, dit door te geven via mail op info@bunkergordel.be. Eenmaal gesloopt is het kalf verzopen. Zolang de sloop nog niet aangevat is, zijn alle opties om hem te proberen doen bewaren, nog altijd open. Hoe vroeger dit protest kan beginnen natuurlijk, hoe meer kans op slagen.
Er staan tussen deze lijst van op het moment 65 van de 182 nog bestaande bunkers van Bruggenhoofd Gent, vrij veel bunkers bij bestaande bebouwing. Dit wil niet direct zeggen dat ze allen even erg bedreigd zijn. Er zijn er bij die op het moment met de huidige eigenaars geen enkel risico lopen maar de kwestie is dat je nooit weet hoe dat op termijn evolueert als deze eigenaars op termijn misschien ooit wijzigen.
De lijst hieronder bevat op 25/11/2016 65 van de 182 nog bestaande bunkertjes. Hiervan worden er 18 bestempeld als "Risico hoog" dat ze vroeg of laat wel eens gesloopt zullen worden. Daarnaast zijn er nog eens 17 bunkers bestempeld als "matig risico". Hiermee bedoel ik dat ze niet alle parameters mee hebben om zeker te zijn van hun behoud. Dit kan ook slaan op eigenaars die ze niet goed gezind zijn, waardoor sloping altijd een risico blijft, zelfs in minder risicovolle omgevingen. Voor de overige 35 mee vermelde exemplaren is in de huidige situatie, ondanks dat ze op risico locaties staan, hun sloopkans op het moment vrij "Nihil" tot onbestaande. Ze werden meestal gewoon opgenomen omdat ze op privéterrein staan, meestal bij woningen. Als je dus letterlijk zou klasseren volgens hoogdringendheid, kan je Bruggenhoofd Gent redden van toekomstige slopingen door amper 35 van de 182 nog bestaande bunkers officieel te gaan beschermen.
Dringend eens beginnen beschermen volgens hoogdringendheid dus en niet chronologisch AUB...
Hierbij de lijst per gemeente gesorteerd.
Astene
Op grondgebied Astene stonden er ooit 23 bunkers. Hiervan bestaan er heden nog 15. 8 hiervan lopen toch wel risico op termijn te verdwijnen. |